Jäta maha oma unistuste tüdruk. Lootusetu romantiku pihtimused

Kas olete kuulnud müüti mehest, kes armus oma kujusse?

Kui tema marmorjumalanna päikesevalguses säras, naeratas Pygmalion.

Mõlemad seisid sõnatult. Erinevalt pööblist, mille ta leidis tänavaid risustamas, oli siin ilu, mida tasus imetleda. Pärast kuudepikkust peiteldamist, nikerdamist ja meisterdamist seisis ta seal: tema iidol, tema iludus ja tema armastatu.

Ta pani talle nimeks Galatea.

Tutvumine Galateaga

Kui ma Pygmalioni lugu esimest korda kuulsin, naersin. Mees, kes oli oma linna tõelistes naistes pettunud, asus ausammast ehitama ja armus sellesse. Naeruväärne.

Aga siis tegin midagi ohtlikku: mõtlesin sellele rohkem.

Mind häiris see müüt. Ma ei suutnud kõigutada haletsusväärset kuvandit mehest, kes sulgeb end tõeliste naiste eest selleks, et võltsitud naisesse armuda. Kus ma seda varem olin näinud? Muheldes muutus pilt selgemaks. Pygmalioni rumaluses nägin ma enda peegeldust. Olin armunud enda loodud ebajumalasse.

Minu jaoks oli Galatea ideaalide kollaaž. Tal oli kaanetüdruku naeratus, õpetlase mõistus, Õpetussõnad 31 naise jumalakartlikkus ja modelli kehaehitus. Tema naeratused rahustavad alati, tema toiduvalmistamine pakub alati rõõmu ja seltskond pakub alati meelelahutust. Ta oli ideaal, millega võrreldi kõiki lihast ja luust surelikke naisi.

Ja kui naised ei võrrelnud (sest nad ei saanud), lisasin uksele veel ühe poldi ja eeldasin, et jään igavesti üksildaseks.

Kurb osa oli see, et üksindust Galateaga eelistati.

Täiuslik armastus, mis oli lihtsalt kättesaamatu, oli parem kui saavutatav ebatäiuslik armastus.

C.S. Lewis tabas selle eelistuse olemust teoses “!”Shadowlands”: „Kõige intensiivsem rõõm ei peitu omamises, vaid soovimises. Rõõm, mis ei kao kunagi, õndsus, mis on igavene, on ainult sinu päralt, kui see, mida sa kõige enam ihaldad, on sinu käeulatusest väljas. Just kättesaamatu armastus säras võrreldes armastusega, mida puudutas inimlik ebatäiuslikkus. Ma tahtsin just-enne-kui-krediit-hakkab-jooksma-romantikat.

Niisiis, mulle jäi Galatea. Ta oli kõdunemise ja haiguste suhtes haavamatu – plastist taime lehed ju ei närbu.

Klassikaliselt romantiline

Suhe jumalakartlike naistega kirikus tundus minu jaoks liiga maisena. Nagu Peter Leithart diagnoosib,

Klassikalises romantilises jutustuses ei taha mees tegelikult oma armastuse täitumist. Tema armastuse lõpuleviimine tähendaks abiellumist ja igapäevaelu muredega koos toimetulekut. Abielu on romantikute jaoks liiga maapealne. Romantik naudib takistusi. Ta tahab kannatada armastuse tundeid, laskmata armastusel ellu jääda püsivas lepingulises suhtes. . . . Mees, kes peab oma armastatut täiuslikkuse ideaaliks, ei talu ühtegi vihjet ebatäiuslikkusele. See on üks põhjus, miks romantik ei taha oma armastatule liiga lähedale saada; sisimas ta teab, et kui ta liiga lähedale jõuab, avastab ta plekid ja puudused. (“Brightest Heaven,” 255)

Klassikalise romantikuna nautisin takistusi. Kirjutasin aastaid tagasi oma päevikusse,

Ma laulan kaunitarile aknalaual,
olles minu lille jaoks roosidega relvastatud.
Ma armastan tagaajamist, kauget nägu,
. . . Aga tänan torni eest.

Ma ihkasin armastust – lihtsalt mitte iluvigadega, mis leiti langenud maailmast. Mind piinasid 1. Moosese 1. ja 2. raamatu kajad, ma ei suutnud toime tulla 1. Moosese 3. peatükiga – inimese langemisega ja koos temaga ka abielu langemisega. Niisiis sai Galateast varjupaik vältimatuse eest: abielu koos pisarate, kakluste ja pettumusega. Abielu, mida elatakse suures osas argisel ja tavalisel viisil. Galatea seisis marmorist kindlusena, mis kaitses üldist pettumust, täpselt nagu Jane’i puudumine Elizabethi jaoks filmis “Uhkus ja eelarvamus”.

Kui ta oleks Jane’i skeemi kaasanud, siis oleks iga osa olnud täiuslik. “Aga see on õnn,” mõtles naine, “et mul on midagi, mida soovida. Kui kogu korraldus oleks valmis, siis oleks minu pettumus kindel. Kuid siin, kui ma kannan endaga kaasas üht lakkamatut kahetsuse allikat õe puudumise näol, võin ma loota, et kõik oma ootused naudingule täituvad. Skeem, mille iga osa tõotab rõõmu, ei saa kunagi olla edukas; ja üldist pettumust hoiab ära vaid mõne väikese erilise ärrituse kaitse.”

Käisin kohtamas Galateaga, sest ta andis lootust. Võib-olla, lihtsalt võib-olla, oli ta – inimkujul – just nurga taga. Võib-olla, lihtsalt võib-olla, ta oli tõesti olemas. Ma arvasin, et põhjus, miks ma rahulolematu olen, on selles, et ma pole teda veel leidnud.

Jäta maha Galatea

Kohtu Galateaga ja ta muutub jõhkraks tõeliste naiste ja maiste suhete suhtes. Galateast kinnihoidmine ei ole pelgalt naiivne; see on kulukas. Kui jätkate Galateaga kohtingul käimist, siis

purustate oma kaaslase/abikaasa oma põhjendamatute ootustega,
valite üksinduse, kuigi Jumal paneb teie ette imelised võimalused,
käite juhuslikult kohtingul ilma kellelegi pühendumata,
jätkate ebajumalakummardamist.
Jäta ta maha, ma palun sind.

Hüvastijätukiri

Minu ilusaim Galatea,

Kuidas ma saan sinust lahku minna?
Sinu naeratusest kiirgab soojust soojemalt kui kõrbeliivast.
Kuidas ma saan selle orbiidi murda, põgenedes igas mõttes sinust?
Jään hoidma seda klaasist kingakest oma käes?

Laitmatu Galatea, kuidas sa mind nii hävitasid.
Sinu pilk on kütkestavam kui langevad tähed.
ma olen atrofeerunud; tuhmunud aastatega su marmorist säras.
Ma olen leivast loobunud, et su armastust maitsta.

Lummav Galatea, pean sinust lahutama.
Mine täiuslikelt marmorjalgadelt savist jalgadele.
Tunnistan, mu süda murdub, kui sinust loobun.
Aga ma pean su loitsust välja murdma või kuhtun.

Kuninglik Galatea, ma ei saa sind edasi kroonida,
kes valitsed mu südamesoojust kaugelt maalt.
Ma otsisin sind – muinasjuttu, mida ma kunagi ei leidnud.
Nüüd pean ma purustama oma kätega loodud marmorist iidoli.

Mu ilusaim Galatea, ma pean nüüd sinust lahku minema.
Ma ei joo enam Cupido veini.
Ma näen nüüd, et iga hingeldamine ja valutav mõte sinust,
See ei olnud midagi muud kui janu jumaliku järele.

Galatea: janu jumaliku järele

Kuid müüdis on omajagu tõde.

Aastate jooksul mõistsin, et Galatea oli suures osas vale janu Jumala järele. Mul oli, mida teoloogid nimetavad, üle realiseeritud eshatoloogia. Ootasin nüüd maapealset taevast, nii et otsisin suurepärast romantikat, mida leida lihtsa surelikuga. Kuid Jumal on parem jutuvestja kui Disney. Galatea galaktika tuli maa peale, et armastada oma truudusetuid, nõrku, murtud, langenud, inetuid, ebapuhtaid ja mässulisi inimesi. Ja oma surmaga tegi Ta oma pruudi ilusaks. Jeesus suri jumalatute eest.

Ja Ta tuleb jälle. Tema üksi on Galatea. Kõik nõrgad, jõuetud ja ebatäiuslikud abikaasad osutavad talle.

Greg Morse artikkel / Dump Your Dream Girl: Confessions of a Hopeless Romantic | Desiring God

Greg Morse on desiringGod.org personalikirjutaja ja lõpetanud Bethlehemi kolledži ja seminari. Tema ja ta naine Abigail elavad koos poja ja kahe tütrega St. Paulis.

Miks on kristlaste romantilised kohtingud mõnikord imelikud

Vähem pretensioonikat paatost ja kõik saab korda. Romantilised kohtingud on kristlaste eludes mõnikord väga kummalised. Kuigi, olgem ausad .....

3 armastuse õppetundi korraldatud abielust

7.juulil 2021.a. tähistasime abikaasaga 20. pulma-aastapäeva. Igal aastal, kui see kuupäev läheneb, ärkan alati üles ja mõtlen: „Kuidas .....

Eksi alati tema kallistustesse

Noormees tutvub neiuga. Kogu maailm muutub teistsuguseks, kui ta näeb seda naist. Tema hääl tuletab talle meelde midagi, .....

Tutvumismängud: Online sõda tõelise armastuse vastu

Käib sõda tõelise armastuse vastu. Võimalik, et olete "tsiviilohvrite" hulgas. Kui praegune trend jätkub, siis milline on abielueelne .....