Kuidas andeks anda ja lasta minevikul minna?

Inimesed peaksid jõudma arusaamisele, et kui nad ei anna andeks, siis nad mürgitavad sellega ainult iseennast.

Vihata kedagi, kes on sulle haiget teinud, on sama kui neelata mürki ja loota, et tema sureb. See inimene, kelle peale sa kuri oled, läheb oma eluga edasi ja naudib elu ning ei hooli üldse sellest, et sa kuri oled.

Su abikaasa võib-olla jättis su 20 aastat tagasi maha ja tema on uuesti abiellunud ja naudib elu. Talle ei lähe üldse korda see, et tema eksabikaasa on vihane ja kannatab. Tema on oma eluga edasi läinud. Kui keegi teeb meile haiget, aga kui me andeks ei anna, siis me laseme selle inimesel meile jätkuvalt haiget teha.

Ma usun, et paljud inimesed soovivad andestada, aga nad ei tea, kuidas seda teha.

Ma olen selle teema peale mõelnud, sellest mediteerinud ja seda teemat uurinud ning mina olen avastanud, et asju tuleb teha nii nagu Jumal käsib sul seda teha.

Piiblis on kirjas, et tuleb palvetada oma vaenlaste pärast.

Kas sa palvetad nende pärast, kes on sulle haiget teinud?

Sa võib-olla ütled: “Kuidas ma palvetan? Ma ei taha, et nad saaksid õnnistatud!”

Aga sa võid võtta kellegi, kes on sulle tõeliselt haiget teinud ja paluda, et Jumal neid õnnistaks. Esimene asi, millega Jumal neid õnnistab on arusaamisega sellest, millega nad on hakkama saanud. Neil ei saa olla Jumalaga õiget suhet kui nad ei tunnista seda, mida nemad on teinud.

Taavet terve aasta jooksul ei tunnistanud üles oma pattu Batsebaga. Arvatavasti mõtles ta välja igasuguseid ettekäändeid, miks seda mitte teha.

Oma kuulsas patukahetsuse psalmis ta ütleb: “Vaata, Sa igatsed tõde, mis asub südame põhjas,” (Psalm 51:8 – inglise keelne tõlge)

Iga inimene peab, selleks, et saada õigesse suhtesse Jumalaga, vaatama tõele näkku. Sa ei jõua sinna, kuhu pead jõudma, kui sa praegu ei vaata tõele näkku.

Selleks, et andestada, peab mõistma paari asja.

Jumal ei nõua, et sa tunneksid midagi teistsugust nende vastu. Ta palub, et sa palvetaksid, õnnistaksid ja ei neaks.

Kui seda lähemalt uurida, siis see tähendab, et sa räägid inimesest head ja mitte kurja. Sa pead lõpetama nendest halvasti rääkimise. Muuda oma sõnavara. Kui mina räägin sellest, mis mu isa mulle tegi, siis ma ei tee seda selleks, et teda halvustada. Ma teen seda eesmärgiga aidata teisi inimesi. Üks asi on see, kui mul on hea motiiv selle rääkimiseks, aga teine asi on see, kui ma kibestunult räägin sellest lihtsalt selleks, et sellest rääkida. See nüüd ei tähenda, et sa ei või minna nõustamisele, aga õnnista oma vaenlasi ja ära nea neid!

Kui tihti me loeme seda ja me ei saa arugi, mis seal kirjas on. See tähendab: “Ma palvetan su pärast, et sa oleksid õnnistatud, saaksid päästetud, et Jumal avaks su silmad!” Ma õnnistan, kuna Jumal ütles, et seda tuleb teha.

Mu elus on olnud aegu, mil olen isegi öelnud Jumalale, et tead ma ei taha neid õnnistada, aga kuna Sina seda tahad, siis ma õnnistan neid.

Ma lõpetan nende tagarääkimise. Ma palvetan ja usaldan ja isegi kui ma peaksin endiselt viha tundma, siis ma ei järelda oma tunnete põhjal, et ma pole andestanud. Ma ütlen Jumalale: “Mina olen teinud oma osa ja nüüd on Sinu kord muuta minu tunded!”

Näiteks korra ma käisin ühes kirikus inimesega, kes tegi mulle väga tõsiselt haiget. Pastor tegi seda, mida pastorid aegajalt ikka teevad ja ütles: “Pöörake ümber ja öelge kellelegi, et armastate teda!”

Mina pöörasin ümber ja esimene, keda ma nägin, oli seesama naine. Ma mõtlesin: “Ei iial! Mingi hinna eest ma ei kallista sind ja ütle sulle, et ma sind armastan!” Aga ma teadsin oma hingepõhjas, et Jumal tahab, et ma seda teeksin. Ma tegin seda, kuigi ma ei tahtnud seda teha ega tundnud, et ma tahan seda teha. See murrab vaenlase väe meie üle, kui hoolimata meie tunnetest me lähme ja oleme Jumalale sõnakuulelikud. Vahel me teame peast neid fraase “Me käime usus ja mitte nägemises”, aga me ei kasuta neid sellistes olukordades.

Mina pidin usus minema ja tegema seda, mida Jumal käskis mul teha.

Olen õppinud seda, et kui sa teed õiget asja siis, kui su tunded on täiesti vastupidised, siis sa kasvad vaimulikult. See on olnud pikk teekond ja ma ei õppinud seda ära üleöö. Praegu mul pole aega, et kellegi peale vihastada ja raisata oma elu selle peale, et kellegi peale tige olla. See ei tähenda, et ma ei saaks haiget või et see oleks alati kerge, aga Piibel ütleb, et me õnnistaksime neid, kes meid vihkavad.

Ma olen öelnud pastoritele, et kui teie koguduses on olnud mingi noormees, keda te olete armastanud ja juhendanud, aga tema tekitab lõhe koguduses, viib sada inimest teie kirikust minema ja alustab oma kogudusega, siis ärge vihake teda: ostke talle helisüsteem, võtke koguduses üles ohver tema jaoks, sest me võidame kurja ära heaga. Rooma 12:21

Mina maksan kätte kuradile iga päev siis, kui ma avan oma suu ja jagan Jumala Sõna. Nii ma teen kuradile tagasi, mitte sellega, et ma vihkan. See mind ei aita!