Murtud tõotused, murtud maailm

Mõned aastad tagasi elasin ootamatult, tahtmatult ja kohati mitte armuliselt läbi lahutusvalu. Ja ma olen tänulik.

Muidugi polnud asi selles, et ma tahtsin, et mu endine naine abielu rikkuks, või selles, et ma olin üliõnnelik, kui vaatasin, kuidas ta mu juurest minema jalutas. Asi polnud ka selles, et mul oleks hea meel sellest, et mu abielu lõppes. See on lihtsalt see, et ma ei vahetaks seda, mida ma praegu tean Jumala armust, millegi vastu maailmas. Nüüd olen rohkem kui kunagi varem veendunud, et Jumala headus on kõrgem ja laiem kui selle maailma purunenud seisund.

Kui haav oli värske, siis oli Jeesus minu ainus lohutus. Kui hakkasin paranema, juhatas Jumala Sõna mind läbi leinamise ja andeksandmise protsessi. Ja kui hakkasin oma eluga edasi liikuma, suunas mu taevane Isa mu samme, tõmmates mind endale lähemale – lähemale kui varem – maailmas, mis tundus sel hetkel olevat nii ebakindel. Ma võin kinnitada, et Jumal on võimeline pöörama kõik asjad heaks ja et ta on varjupaigaks ebakindluse ja raskuste ajal. Jumala headus minu elus on olnud ekstravagantsem, kui oleksin osanud arvata – justkui valataks taeva tõde, ilu ja headus minu ellu ülalt.

Kultuurisõja ohvrid

Ometi kogesin kõige raskemal perioodil seda, mida praegu nimetan “mõrvatud kutsika fenomeniks”. Tundus, nagu oleksin oma koera kaotanud – nagu oleks ta tagaaia aia alla augu kaevanud ja tänavale ära eksinud ning saanud löögist mööduv auto. Kuid selle asemel, et tunda oma koera kaotuse pärast kaastunnet, kuulsin ma jutlusi ja banaalsusi heatahtlikelt inimestelt, kes kahtlustasid, et olen tagavärava pärani lahti jätnud. Enamasti tahtsid nad lihtsalt selgeks teha, et on süütute lemmikloomade mõrvamise vastu.

See ei ole muidugi täiuslik analoogia. Ja ma ei olnud ka täiuslik abikaasa. Prohvet Jesaja ütles, et meie õiged teod ja parimad jõupingutused pole midagi muud kui „määrdunud rõivas” (Js 64:6) või „räpased kaltsud” (NIV). See oli tõsi isegi minu parimatel hetkedel abikaasana. Siiski on tõsiasi, et olin ustav abikaasa, kes püüdis kogu oma ebatäiusliku olemusega Jeesust oma abielus austada. Abielulahutus ei olnud midagi sellist, mida ma oleksin otsinud või soovinud, kuid see mõjus siiski.

Ma saan siiski aru, mis toimub. Me elame kultuuris, mis mõistab heaks ja minimeerib kutsika mõrva – ee… lahutuse – kahjulikke tagajärgi, samal ajal kui Jumal soovib, et abieluleping kestaks kogu elu. Kui ma saabun, rihm ja kaelarihm käes, kuid ilma kutsikata, eeldavad inimesed, et nõustun kultuuriga. Aga loomulikult ma ei tee seda. Tegelikult tean ma enamikust paremini, kui traagiline võib abielu purunemine olla.

Abielulahutus on kolmas teema, mille kohta on evangeelsetes ringkondades erinevaid arvamusi. Evangeeliumikesksed inimesed, kes armastavad Jeesust ja Tema Sõna, võivad samade piiblitekstide põhjal teha selles küsimuses märgatavalt erinevaid järeldusi. Kuigi kõik nõustuvad, et abielu on hea kingitus Jumalalt, mida tuleks toetada – seestpoolt kaitseb mees ja naine ning väljastpoolt kaitseb kohalik kirik ja laiem kristlik kogukond –, pole me sageli kindlad, kuidas edasi toimida, kui selle maailma purunemine nakatab abielu ja see alistub haigusele. Surnukuuri olemasolu halvustamine ei ärata surnuid ja kindlasti ei lohuta neid, kes leinavad.

Abielulahutus ei ole alati patt

Isegi seda artiklit kirjutades saan aru, et mõned võivad mu sõnu abielu ja lahutuse küsimustes “pehmeks” tõlgendada. Usun, et patt on alati ja tingimata süüdi, kui abielu lõpeb lahutusega. Iga kord. Ilma erandita. Kuid lahutus iseenesest ei ole alati patt. See võib muidugi olla patune, kuid mitte tingimata. Probleem tekib siis, kui kaastunne nende vastu, kes on lahutust kogenud, pigistatakse välja, püüdes tõmmata kultuurisõjas lihtsaid ja puhtaid piirjooni.

See reaktsioon on tegelikult tervise ja edukuse evangeeliumi nõbu – me kujutame ette, et Jeesus on juba ja täielikult likvideerinud langemise tagajärjed nende jaoks, keda peetakse Tema pruudiks. Mitu kuud pärast lahutust tundus, et kannan kirikus oma rinnal helepunast L-tähte. Ma kujutan ette, et see on nagu kõndimine heaolu-evangeeliumi kirikusse, auguliste riiete ja leetritega. Mind ei saa lugeda usklike hulka, kui nende teoloogia ütleb, et ustav elamine tähendab vigastamata ellujäämist.

Jeesus tuleb ühel päeval tagasi ja pöörab tagasi selle maailma langemise. Patu tagajärjed pühitakse meie südamest koos pisaratega meie silmist. Kuid see päev pole veel saabunud. Me elame endiselt patu tagajärgedega. Pole veel utoopiat ega rikkumata tõotatud maad – isegi mitte kirikus. Võib-olla vajasin ma meeldetuletust rohkem kui enamik, ja sellepärast lubas Jumal mul kõndida läbi oru, millest ma läbi läksin. Kuid pidagem meeles, et me pole veel kodus, et me kõik kõnnime longates sellel pool taevast ja et üksteise pühadusele õhutamine on heategu, mitte relv kultuurisõjas.

Autor: John Greco / Broken Vows, Broken World (thegospelcoalition.org)

Mida ütleb Korintlastele 7. peatükk hülgamise ja lahutuse kohta

Te teate, et abielu on püha. Te võtsite endale kohustuse sõprade, perekonna ja Jumala ees, et armastate oma .....

Abielurikkumine, skandaalid, lahutus ja plahvatuslik teenistus – maailm ei ole paranenud…

"Mind visati kirikust välja, kuna olin lahutatud." Kathryn Kuhlman. Ühel päeval kuulutas Kathryn Kuhlman kirikus ja keegi ütles .....

“Lahutuse õun”. 1. Minu Eedeni aed

"Olla või mitte olla" on küsimus, mis keerleb õhus Eedeni aiast alates... Kas olla õnnelik või õnnetu? Kas .....

Kui pärast lahutust jääb häbi. Mida Johannese 4. peatükk meile lahutusest paranemise kohta õpetab?

Ma ei kujutanud kunagi ette, et see minuga võiks juhtuda. Abielulahutus oli mõeldud teistele inimestele, uskmatutele, inimestele, kes .....

Miks ma pärast lahutust kirikusse tagasi läksin

Lahutuse ajal on raske kiriku ustest sisse astuda. Minu pastor kirjeldas kunagi lahutust kui amputatsiooni. See on täpne .....

5 halba põhjust lahutuseks

Forbes Advisor tellis küsitluse, milles osales 1000 lahutatud või lahutamas olevat ameeriklast, et selgitada välja, miks abielud ebaõnnestuvad. .....

Kas lahutus on andestamatu patt?

Ei. Muidugi mitte. Abielulahutus on traagiline lüüasaamine abielus. See on kahe inimese vahelise liidu hävitamine. Abielulahutus on Jumala .....

Lootus keset abielulahutust

Kartsin seda artiklit kirjutada mitmel põhjusel. Ma ei tahtnud õigustada ja üheselt deklareerida, et minu lahutus polnud minu .....

GET – lahutuse sertifikaat

“Kui mees võtab naise ja abiellub temaga, aga naine ei leia enam armu ta silmis, sellepärast et ta .....